Investeer in eigen streek

Brabant bestaat voor een groot deel uit agrarisch gebied. Het is vaak de overgang tussen een stads- of dorpskern naar een natuurgebied. Ook industriegebieden worden meestal omringd door het landelijk gebied. Het zijn ideale plaatsen om in de middagpauze een ronde te wandelen, of juist om na een lange werkdag nog even een frisse neus te halen. Met de investering van jouw bedrijf zorgen we ervoor dat dit buitengebied nog meer bij kan dragen aan een goede werk- en leefomgeving. Laat je werknemers genieten van een mooi landschap vol hagen, bloemrijke akkerranden en poelen. Een landschap om in te recreëren en te ontspannen. Je bedrijf werkt tegelijk aan zijn duurzaamheidsdoelen, en streeft samen met de overheid het Aanvalsplan Landschap na. Samen maken we het landschap om de hoek klaar voor de toekomst.

  • Draag bij aan een gezonde werk- en leefomgeving
  • Samen maken we Brabant klaar voor de toekomst
  • Jouw investering vergroot de biodiversiteit

Werk aan je duurzaamheidsdoelen

Wil jouw bedrijf meer doen aan de eigen duurzaamheidsdoelen? Investeer in een leefbare omgeving van jouw medewerkers, wij doen de rest! Volg hiervoor onderstaande stappen.

  • Zoek op de overzichtskaart een project waarin jouw bedrijf wil investeren en vul het contactformulier in.

  • Wij nemen contact met je op en doen een voorstel over de mogelijkheden met het bedrag dat jouw bedrijf wil investeren.

  • Na onderling akkoord en betaling gaan wij aan de slag - samen werken we aan een leefbaar landschap!

De investering van jouw bedrijf draagt hiermee bij aan de realisatie van het nationale Aanvalsplan Landschap, waarin 10% groenblauwe dooradering van het landelijk gebied wordt nagestreefd.

Wat draagt een groene omgeving bij?

De leefbaarheid van de omgeving wordt ook bepaald door de toegang tot groen voor bijvoorbeeld recreatie, of om wateroverlast en hittestress tegen te gaan. Een medewerker die de plek krijgt om te ontspannen en die zich niet druk hoeft te maken over water en warmte, is een medewerker die zich beter kan concentreren op de werkvloer.

Stel je voor: Je stapt op een warme zomerdag naar buiten en voelt de zinderende hitte van het asfalt. Terwijl je op de fiets naar huis rijdt na een dag werken, voelt iedere boom die je onderweg tegenkomt als een welkome verademing. In de schaduw is het net wat koeler dan in de volle zon, iets wat de koeien in de wei ook weten te waarderen.

Een dag later heeft de hitte plaatsgemaakt voor onweersbuien en regen. In de straten vormen zich meteen plassen, terwijl de sloten en kruidenrijke akkerranden dankbaar hun werk doen; het water afvoeren.

Met een investering vanuit het bedrijfsleven kunnen we meer van zulke landschapselementen realiseren én langjarig onderhouden.

Waar gaat de investering naartoe?

Voor Brabant Behaagt selecteren we zorgvuldig de agrariërs die mee willen werken aan het landschap van de toekomst. De veldcoördinatoren van Groenloket Brabant stellen samen met hen een plan op voor hun grond, zodat het landschap optimaal profiteert. Deze projecten presenteren we op het projectenoverzicht en kan jouw bedrijf selecteren als investeringsproject. De grondeigenaren moeten voldoen aan de eisen van de Stimuleringsregeling Landschap, een provinciale regeling waarin gemeenten en waterschappen geld inleggen om het landschap in hun regio te versterken. De grondeigenaren krijgen vanuit die regeling een subsidie uitgekeerd om hun plan uit te voeren en hebben vervolgens een minimale beheerverplichting van zes jaar. Met het geld dat het bedrijfsleven in het Van Gogh Landschapsfonds investeert, verlengen we deze beheerverplichting tot 30 jaar. De grondeigenaar krijgt voor die periode dan ook een beheervergoeding. Zo houden we de landschapselementen langer in stand, en wordt het landschap een onderdeel van het verdienvermogen van de agrariër.

Denk aan de agrariër om de hoek die ervoor zorgt dat jouw medewerker lokaal eten kan kopen. Die agrariër wil meer bomen aanplanten om zijn vee van beschutting te voorzien en uilen in de omgeving aan nestgelegenheid te helpen. Die wil een poel in de hoek zodat salamanders en padden een groter habitat hebben. Die zaait straks een kruidenrijke akkerrand in, zodat wilde bijen nectar vinden. Weidevogels keren terug, gaan er broeden en leren hun kuikens de plaaginsecten op te eten, waardoor de agrariër geen insecticiden meer nodig heeft. Met als uiteindelijk resultaat dat de betreffende agrariër jouw medewerker van een goed product kan voorzien, en tegelijkertijd het agrarisch gebied aantrekkelijker maakt voor recreatie. De landschapselementen nemen wel wat ruimte in beslag van zijn productiegrond, waardoor hij verlies kan lijden. Samen met provinciale regelingen én investeringen vanuit het bedrijfsleven wordt die drempel weggenomen.

Investeer vandaag nog in landschap om de hoek

... voor een gezonde werk- en leefomgeving van jouw medewerkers